2020. december 13., vasárnap

Kurkuma



Kurkuma

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó, aromás növény, amelyet Kínában, Indiában és Srí Lankán már évszázadok óta használnak. A kurkuma esszenciális olaj meleg, fűszeres aromájával kirobbanó ízélményt kölcsönözhet kedvenc sós-fűszeres ételeinek. Jótékony tulajdonságaival és a bőrhibák megjelenésének csökkentése útján hozzájárul a makulátlan, egészséges bőr megőrzéséhez. Ugyanakkor érzelmileg felemelő, hangulatjavító hatást is képes kifejteni. 
A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. 
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, és ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító.
A kurkuma az egészséges koleszterinszintet, és vércukorszintet segíti. Segíti az idegrendszer működését, gyulladási reakciókat, máj működését, emésztés működését, az egészséges glükóz és lipid anyagcserét, elősegíti az egészséges immunfunkciókat. Továbbá használhatjuk még súlyfenntartásra, pozitív gondolkodást növelésére, hangulatjavításra, stressz csökkentésre, valamint a kurkuma növelheti a sejtes antioxidáns enzimeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése